ΟΔΗΓΟΣ DIY ΥΓΡΩΝ

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση της ιδιοπαρασκευής υγρών ατμίσματος (Do It Yourself). Ο λόγος μάλλον είναι οικονομικός αλλά για αρκετούς πλέον αποτελεί ένα hobby με ικανοποιητικά γευστικά αποτελέσματα. Γενικά δεν υπάρχουν κανόνες διότι τα υγρά ατμίσματος σχετίζονται με την γεύση κι έτσι εξ’ορισμού είναι εντελώς υποκειμενικό το όλο θέμα. Οι μόνοι κανόνες που πρέπει να έχουμε είναι αυτοί της ασφάλειας.

Ανατομία Υγρού Αναπλήρωσης…Τα βασικά συστατικά ενός υγρού ατμίσματος (e-liquid) είναι :

H φυτική γλυκερίνη (Vegetable glycerinVG), η προπυλενογλυκόλη (Propylene glycolPG), η νικοτίνη (NICshot προαιρετικά) και το άρωμα (Flavor προαιρετικά).

Φυτική γλυκερίνη (VG)… Είναι παχύρευστο υγρό με διάφανο χρώμα….

….Eίναι υπεύθυνη για τον όγκο που θα έχει ο ατμός. Όσο περισσότερο VG περιέχει το υγρό μας, τόσο περισσότερο ατμό θα παράγει. Συνήθως έχει μία ελαφρώς γλυκιά γεύση. Στην συσκευασία της VG πρέπει να αναγράφονται πληροφορίες-κριτήρια καταλληλότητας και καθαρότητας. Γλυκερίνη με ποσοστό καθαρότητας >99,5% και άνω θεωρείται κατάλληλη για το υγρό μας. Απαραίτητη πληροφορία επίσης είναι η ποσότητα των βαρέων μετάλλων που περιέχει. Αποδεκτό είναι το <1ppm και χαμηλότερα. Αν επιλέγουμε τα υγρά μας να είναι μόνο VG θα πρέπει να αραιώσουμε την VG με φαρμακευτικό WFI (Water For Injection – Ενέσιμο νερό) προσοχή χωρίς xλωριούχο νάτριο (Sodium Chloride) διότι θα καταστρέψει το υγρό μας. Ανάλογα με το πόσο παχύρευστη είναι η VG που έχουμε, προτείνεται αραίωση με WFI από 5% έως 10%. Αυτό απαιτείται για να υπάρχει ρευστότητα και να μπορεί να λειτουργεί με τους ατμοποιητές χωρίς προβλήματα. Σε περίπτωση που χρησιμοπούμε στο υγρό μας και προπυλενογλυκόλη(PG) >20% δεν χρειάζεται καθόλου WFI.

https://el.wikipedia.org/wiki/Γλυκερίνη

Προπυλενογλυκόλη (PG) … Είναι πιο ρευστή από την VG και έχει κι αυτή διάφανο χρώμα…

..με ουδέτερη γεύση. Είναι υπεύθυνη για την αίσθηση «χτυπήματος» που νιώθουμε στον λαιμό και μοιάζει με την αίσθηση του κανονικού τσιγάρου. Αν θέλουμε δηλαδή το υγρό μας να έχει περισσότερο «χτύπημα» αυξάνουμε την περιεκτικότητα σε PG. Επίσης κάνει τα αρώματα που προσθέτουμε να είναι πιο ευδιάκριτα και πιο έντονα. Γενικά δεν προτείνεται να ξεπερνάει το 50% (50-50) της βάσης (δηλαδή της μίξης VG και PG). Πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα σε σχέση με την VG να παρουσιάσει κάποιος αλλεργία. Αυτό μπορεί να εκφραστεί με διάφορους τρόπους όπως κνησμός και κοκκινίλες στο δέρμα, ερεθισμός στον λαιμό κ.α. Αυτό μάλλον θα μας είναι γνωστό από την παιδική μας ηλικία γιατί όλες οι καραμέλες, τσίχλες, αναψυκτικά κλπ έχουν μεγάλη συγκέντρωση στις συνταγές τους με προπυλενογλυκόλη. Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε να παρασκευάζουμε υγρά μας με όσο το δυνατόν περισσότερη VG.

https://en.wikipedia.org/wiki/Propylene_glycol

Νικοτίνη (NIC shot)… Είναι μία τοξική εθιστική ουσία και θέλει την απαραίτητη προσοχή …

… κατά τον χειρισμό της και κάποιους κανόνες ασφαλείας. Στα υγρά αναπλήρωσης έχει χαρακτηριστική γεύση και κυρίως την αίσθηση του «χτυπήματος» στον λαιμό. Ο σκοπός της χρήσης της είναι η ικανοποίηση της ανάγκης που έχει ένας πρώην καπνιστής (εξάρτηση) σε αυτή την ουσία. Είναι φωτοευαίσθητη και επηρεάζεται από το ηλιακό φως. Σε επαφή με τον αέρα οξειδωνεται και χαλάει η ποιότητα και η γεύση της. Η μορφή στην οποία μπορεί να την προμηθευτεί κανείς είναι ως νικοτινούχα βάση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει είτε μόνο VG, είτε μόνο σε PG είτε σε διάφορες αναλογίες αυτών (70 VG /30 PG, 50 VG /50 PG κτλ). Μετριέται σε mg/ml και η περιεκτικότητα της σε υγρά συνήθως βρίσκεται σε 3 mg/ml, 6 mg/ml, 9 mg/ml, 12 mg/ml και 18 mg/ml. Στην Ευρωπαϊκή άρα και Ελληνική νομοθεσία {Tobacco Products Directive (TPD)} έχει ανώτερο όριο 20mg/ml (που θεωρείται ασφαλής για χρήση) και ανώτερη χωρητικότητα σε 10ml ανά φιαλίδιο. Σε χώρες εκτός TPD νομοθεσίας μπορεί κανείς να βρεί νικοτινούχα βάση υψηλότερης περιεκτικότητας όπως 24 mg/ml , 36mg/ml, 72 mg/ml έως και 100 mg/ml και μεγάλης χωρητικότητας έως και λίτρο. Για υψηλότερες από 100mg/ml χρειάζεται ειδική άδεια εργαστηρίου. Η νικοτίνη έχει και οσμή και γεύση. Αν δοκιμάσετε νικοτινούχα βάση (σκέτη) θα διακρίνετε μια χαρακτηριστική έντονη «φυτική» μυρωδιά. Η συνήθης νικοτίνη που μάθαμε και χρησιμοποιούμε είναι η ελευθέρας βάσης <Nic base>. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει επίσης στην αγορά η λεγόμενη νικοτίνη αλάτων<Salt nic>, όπως επίσης και συνδυασμός και των δύο <Hybrid>. Θα μιλήσουμε αργότερα για τις προτεινόμενες επιλογές και χρήσεις τους.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%84%CE%AF%CE%BD%CE%B7

Αρώματα (flavors)…Τα αρώματα που χρησιμοποιούνται για να δώσουν γεύση στο υγρό…

…είναι κυρίως βρώσιμα αρώματα που χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική. Το τελευταίο όμως διάστημα οι ίδιες εταιρίες αναπτύσσουν αρώματα που προορίζονται για την παρασκευή ατμιστικών υγρών με την απουσία των ουσιών  acetylpropionyl, και acetoin που αποδεδειγμένα βλάπτουν κατά την εισπνοή. Τα αρώματα ( flavor concentrates) είναι συνήθως σε PG είτε σε νερό και πιο σπάνια σε VG. Στην συσκευασία ενός αρώματος αναγράφονται μεταξύ άλλων σε τι είναι διαλυμένα. Κάποια αρώματα είναι χρωματισμένα επίσης με χρώματα ζαχαροπλαστικής για να δείχνουν πιο ελκυστικά. Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί με την ποσότητα των αρωμάτων που χρησιμοποιούμε. Άγραφος κανόνας μας πρότεινει το υγρό μας να μην έχει περισσότερο από 10% αρώματος. Η μόδα των πολύ έντονων υγρών ήρθε από την Αμερική και ακολουθούν και κάποιες Ευρωπαϊκές εταιρίες. Κάτι που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσον αφορά τα αρώματα είναι η προτεινόμενη από τον κατασκευαστή αναλογία (%) για το υγρό μας. Δεν είναι όλα τα αρώματα ίδιας έντασης ακόμα και της ίδιας εταιρίας. Τα αρώματα έχουν κι αυτά ημερομηνία λήξης η οποία αναγράφεται στην συσκευασία. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν και μετά την λήξη τους (για κάποιο χρονικό διάστημα) αλλά δεν θα έχουν ένταση και απαιτείται μεγαλύτερη ποσότητα στο τελικό υγρό.

…Ενισχυτικά γεύσης…θεωρούνται τα υλικά που προσθέτουμε στις συνταγές για…

…να διαμορφώσουμε τη γεύση που μας ικανοποιεί. Ενδεικτικά παρακάτω αναφέρονται κάποια βασικά:

  • Ethyl MaltolΚάτω από 1%. Δίνει όγκο στον ατμό, σβήνει ελαφρώς τις οξείες νότες. Δυναμώνεις την ένταση του γλυκού και αν φτάσεις στο 10% της συνταγής έχεις Cotton Candy.
  • Citric Acid 1-3% κάνει τα φρούτα να ξεχωρίζουν ενισχύοντάς τα. Δίνει ρεαλισμό και γεύση.
  • Menthol Ανάλογα πόσο σας αρέσει η μενθόλη από 2% . Ζωντανεύει τα φρούτα και δίνει τη γνωστή menthol γεύση.
  • Smooth (TPA) – Από 0.5 ως 2% – Εξομαλύνει τις οξείες νότες «γεμίζοντας» το άτμισμα και ενισχύει τις γεύσεις που είναι στο παρασκήνιο.
  • Fizzy Add – κάνει τα υγρά σαν ένα αφρώδες ποτό προσθέτοντας αίσθηση ανθρακικού στη γλώσσα σας. 2-6% δοσολογία.

  • Sweetener – 1% προσθέτει δύναμη στις γεύσεις και άφθονη γλυκύτητα. Χρησιμοποιείται ευρέως σε φρούτα, γλυκά και ζύμες.
  • Vanillin – 1%. Γλυκαντικό με έντονη γεύση βανίλιας.
  • Acetyl Pyrazine – Από 0.5 ως 1%. Δίνει νότες ζύμης και ξηρών καρπών. Καλύτερα 1 σταγόνα ανά 10ml γιατί εύκολα χαλάει τις συνταγές.
  • Koolada – Δίνει δροσιά στο πίσω μέρος του λαιμού χωρίς την γεύση της μέντας/μενθόλης. Δεν έχει γεύση. Συνιστούμε 2% για «δροσερό», 4% για «κρύο» και 6% για «παγωμένο».
  • DNB (Dirty Neutral Base) (INW)- Xαρακτηριστική γεύση «στάχτης»,  πυκνή και πολύ ισχυρή. Προστίθεται σε καπνικά και ενισχύει τη γεύση τους. Προσοχή μόνο για μίξη: 0.2-0,5%.

Υγρά ατμίσματος (E-Liquids)….Συνηθισμένη κατηγοριοποίηση των υγρών …

…είναι η εξής: Καπνικά, φρουτώδη, γλυκά και ποτά. Στην κατηγορία «καπνικά» συμπεριλαμβάνονται οι γεύσεις οι οποίες «θυμίζουν» – οι περισσότερες θεωρητικά τον καπνό (tobacco). Ο βασικότερος λόγος που δεν μοιάζει το αποτέλεσμα με αυτό του τσιγάρου είναι ότι στο τσιγάρο υπάρχει γεύση που είναι αποτέλεσμα καύσης του καπνού και του χαρτιού. Κάποιοι τύποι καπνικών υγρών προέρχονται από τους αντίστοιχους καπνών που συναντούμε στα συμβατικά τσιγάρα όπως π.χ. τα υγρά τύπου Virginia, Burley κ.α. Υπάρχουν όμως γεύσεις που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο ποιο χαρακτηριστικός εκπρόσωπος είναι τα υγρά τύπου RY4. Υπάρχουν κάποιες εταιρίες που παράγουν υγρά και περιέχουν εκχυλίσματα πραγματικού καπνού.

Στην κατηγορία «φρουτώδη» βρίσκονται τα υγρά τα οποία μιμούνται τις γεύσεις φρούτων . Από τα ποιο γνωστά όπως φράουλα, μπανάνα και ροδάκινο έως και εξωτικά όπως mango και dragonfruit. Αυτά τα υγρά είναι πολύ διαδεδομένα στην Αμερική και Ευρώπη.

Η κατηγορία «γλυκά» περιλαμβάνει υγρά τα οποία μιμούνται γεύσεις επιδορπίων και γλυκών εδεσμάτων από τον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Οι συνταγές μπορεί να περιλαμβάνουν από απλά μπισκότα τύπου cookies έως και cheesecake και τάρτες.

Η κατηγορία «ποτά» συμπεριλαμβάνει υγρά δίνουν την γεύση του καφέ, του τσαγιού, ενεργειακών ποτών, χυμών αλλά και αλκοολούχων ποτών.

Απαραίτητος Εξοπλισμός…Θα χρειαστεί επίσης κάποιος εξοπλισμός …

Σύριγγες 1ml, 10ml, Δοχείο ανάδευσης/ζέσεως 50 – 250 ml και διάφορα φιαλίδια 30, 100ml και ίσως και λίτρου. Οι σύριγγες των 10 ml είναι χρήσιμες για τις μεταγγίσεις βάσης αλλά και μεγαλύτερων ποσοτήτων αρωμάτων. Οι σύριγγες του 1 ml είναι χρήσιμες για τις μεταγγίσεις μικρότερων ποσοτήτων αρωμάτων αφού έχουν διαβάθμιση ανά 0.1 ml. Το δοχείο ανάδευσης/ ζέσεως είναι χρήσιμο για πολλούς λόγους. Μπορεί να γίνει μέσα σε αυτό η αρχική μίξη, μπορεί να γίνει μετάγγιση μεγαλύτερων ποσοτήτων βάσης οπότε καλό είναι να έχει διαβάθμιση σε ml και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θερμάνουμε (εάν το επιλέξουμε) το υγρό μας με ασφάλεια. Τα φιαλίδια των 30 ml χρειάζονται για να αποθηκεύσουμε τις δοκιμαστικές μας μίξεις. Αν υποθέσουμε ότι η ελάχιστη δοκιμαστική ποσότητα είναι τα 10-20 ml, αυτά τα φιαλίδια μας δίνουν τον απαραίτητο χώρο για να υπάρχει κενό και να μπορεί να γίνει ανακίνηση του υγρού. Τα φιαλίδια των 100 ml χρειάζονται για την αποθήκευση του τελικού υγρού μας. Οι φιάλες/η 1 lt είναι χρήσιμες για να αποθηκεύσουμε την βάση μας. Ειδικότερα για τα φιαλίδια/φιάλες προτείνεται να είναι σκούρου χρώματος (καραμελέ) ώστε να μην επηρεάζεται το περιεχόμενο από την ηλιακή ακτινοβολία.

…Ασφάλεια…Η ασφάλεια είναι σημαντική από την στιγμή που χρησιμοποιούμε νικοτίνη…

…Τα γάντια μίας χρήσης είναι χρήσιμα για να προστατεύουμε τα χέρια μας από την επαφή με το νικοτινούχο διάλυμα. Η νικοτίνη περνά εύκολα από τους πόρους του δέρματος στον οργανισμό με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπλέον μπορεί να μας γλυτώσει από τον αρωματισμό των χεριών μας εάν έρθουν σε επαφή με κάποιο άρωμα. Τα γυαλιά επίσης προστατεύσουν τα μάτια μας αν τυχόν πεταχτεί στο πρόσωπο μας νικοτινούχα βάση κατά την παρασκευή. Η συνήθης περιεκτικότητα νικοτίνης 20mg/ml που κυκλοφορεί ευρέως δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Αν όμως έρθει σε επαφή με το δέρμα προτείνεται άμεσα να γίνει πλύσιμο με χλιαρό νερό και σαπούνι. Αν έχουμε ενδείξεις ερεθισμού λόγω ευαισθησίας ή υψηλής συγκέντρωσης νικοτίνης, τότε πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε κάποιο ιατρό.

…Ωρίμανση (Steeping)…. τεχνικές που μπορεί να επιταχύνουν την διαδικασία ομογενοποίησης …

….που συχνά συναντάμε ως «quick steeping» αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την απαραίτητη παραμονή ενός υγρού σε κάποια φιάλη. Τα δύο βήματα για την δημιουργία ενός υγρού είναι η ανάμιξη όπου ανακατεύουμε βάση γλυκερίνης , με νικοτινούχα βάση και ένα ή περισσότερα συμπυκνωμένα αρώματα και η ωρίμανση όπου προσπαθούμε ένα μίγμα να γίνει ομογενοποιημένο. Όταν βάλουμε τα απαραίτητα συστατικά σε μία φιάλη πρέπει να γίνει κάποια «ανακάτεμα» του υγρού. Εδώ υπάρχουν δύο επικρατούσες απόψεις : α) της κυκλικής ανάδευσης και β) της κατακόρυφης ανακίνησης «φραπέδιασμα». Η λογική του να αποφεύγεται η ανακίνηση είναι ότι έτσι δημιουργούνται φυσαλίδες οι οποίες εμποδίζουν την γρηγορότερη ομογενοποίηση του υγρού. Ο χρόνος όμως είναι ο βασικότερος παράγοντας για την επιτυχία. Ένας καλός συνδυασμός της κυκλικής ανάδευσης και της απόδοσης θερμότητας συναντάται στου μαγνητικούς αναδευτήρες με θερμαινόμενη πλάκα που χρησιμοποιούνται σε φαρμακεία με πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης ο χρόνος που απαιτείται για να γίνει η κατάλληλη ωρίμανση είναι ανάλογος της πολυπλοκότητας του υγρού. Δηλαδή ένα υγρό που περιέχει πέντε αρώματα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από ένα άλλο που περιέχει ένα ή δύο αρώματα. Σημασία έχει επίσης τι τύπος αρωμάτων περιέχεται στο υγρό. Τα καπνικά χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο, ακολουθούν τα γλυκά (και ειδικά αυτά με διάφορες κρέμες) και τέλος τα φρουτώδη. Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν υγρά τύπου shake’n’vape δηλαδή που ατμίζονται αμέσως μετά την ανακίνηση χωρίς καμία ωρίμανση. Το βασικό τους πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη προηγηθεί ένα στάδιο ωρίμανσης πρίν φτάσει στα χέρια μας.

Η αποθήκευση των παραπάνω πρέπει να είναι σε χώρο χωρίς ηλιακή ακτινοβολία και θερμοκρασία (ιδανικά) μέχρι τους 25C. Ειδικότερα για την νικοτίνη πρέπει να φυλάσσεται και σε σημείο που δεν έχουν πρόσβαση παιδιά ή άνθρωποι που δεν γνωρίζουν.