Είδη Νικοτίνης

Ησυνήθης νικοτίνη που μάθαμε και χρησιμοποιούμε είναι η ελευθέρας βάσης <Nic base>. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει επίσης στην αγορά η λεγόμενη νικοτίνη αλάτων <Salt nic>, όπως επίσης και συνδυασμός και των δύο <Hybrid>. Οι μεγαλύτερες εταιρίες σε Αμερική και Ευρώπη πλέον παρουσιάζουν σχεδόν αποκλειστικά υγρά με άλατα νικοτίνης. Ας δούμε τώρα για τις προτεινόμενες επιλογές και χρήσεις τους

Τί είναι τα άλατα νικοτίνης: Τα άλατα Νικοτίνης είναι η μορφή της νικοτίνης που βρίσκεται στα φύλλα του καπνού. Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υγρά ατμίσματος, τα άλατα νικοτίνης δεν είναι σκέτη νικοτίνη. Είναι σύνθετες ενώσεις νικοτίνης σε ένα πιο σταθερό μόριο νικοτίνης.

Πώς λειτουργούν τα άλατα νικοτίνης; Ερευνητές βρήκαν ότι συγκεκριμένα άλατα νικοτίνης λειτουργούν καλύτερα στα υγρά ατμίσματος. Η ουσία κλειδί ήταν το βενζοϊκό οξύ το οποίο προστίθετο και παρασκεύασαν υγρά που μπορούσαν να απελευθερώσουν υψηλή ποσότητα νικοτίνης στη διάρκεια του ατμίσματος. Προσθέτοντας βενζοϊκό οξύ, ο ατμός από τα άλατα νικοτίνης έχει χαμηλότερο pH με λιγότερο χτύπημα, αλλά συνεχίζει να αποδίδει υψηλή ποσότητα νικοτίνης. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατό το άνετο άτμισμα υγρών με υψηλότερη περιεκτικότητα νικοτίνης.

Οφέλη των αλάτων νικοτίνης: Η πρόσληψη νικοτίνης γίνεται αφάνταστα πιο γρήγορα ανεβάζοντας τα επίπεδα της στο αίμα και κατά συνέπεια στον εγκέφαλο αγγίζοντας το 90-92% σε σχέση με την <free base> όπου μετά βίας φτάνει στο 65%. Τα άλατα Νικοτίνης επίσης είναι πιο σταθερά από την καθαρή νικοτίνη, το οποίο σημαίνει ότι τα υγρά μπορούν να αποθηκευτούν για μεγαλύτερο διάστημα χωρίς αλλοίωση.

Πώς να ατμίζονται τα άλατα νικοτίνης: Το άτμισμα αλάτων νικοτίνης δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο με το άτμισμα των κανονικών υγρών. Αν ατμίσετε υγρό με άλατα νικοτίνης απευθείας σε ατμοποιητή με sub ohm στήσιμο και κανονικό mod, θα πάρετε ουσιαστικά ένα αρκετά δυσάρεστο χτύπημα νικοτίνης. Τα υγρά με άλατα νικοτίνης χρησιμοποιούνται καλύτερα με συσκευές χαμηλότερης ισχύος. Οι μικρές και οικονομικές συσκευές τύπου pod που κυκλοφορούν είναι ιδανικές για αυτόν τον τρόπο ατμίσματος, αλλά με το κατάλληλο στήσιμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και συμβατικές συσκευές (MTL). Το μεγάλο πλεονέκτημα αφορά τους νέους χρήστες, οι οποίοι μπορούν να έχουν πρόσληψη μεγαλύτερης ποσότητας νικοτίνης χωρίς να ασχολούνται με «περίπλοκες» συσκευές. Είναι δώρο-άδωρο η χρησιμοποίηση τους με πολλά watt γιατί καταστρέφουμε την χρήση της.

Τα άλατα νικοτίνης είναι ασφαλή; Ακόμα και στην μορφή αλάτων, η νικοτίνη επηρεάζει το σώμα με τον ίδιο τρόπο, κατά συνέπεια δεν υπάρχει διαφορά. Επιπλέον, η μείωση της ποσότητας ατμού που χρειάζεται για να πάρουμε μια συγκεκριμένη ποσότητα νικοτίνης μπορεί να τα κάνει ασφαλέστερα και από τα παραδοσιακά υγρά αφού έτσι καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες υγρών ουσιαστικά και αρωμάτων.

Δεν είναι για όλους: Τα υγρά με άλατα Νικοτίνης δεν είναι η σωστή επιλογή για όλους τους ατμιστές. Αν για παράδειγμα θέλετε ντουμάνια, καλύτερα να παραμείνετε στα παραδοσιακά υγρά. Αν όμως θέλετε να περάσετε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο και βρίσκετε δυσάρεστο το χτύπημα στον λαιμό ή δεν σας ικανοποιεί ή θέλετε κάτι εύκολο και διακριτικό, είναι ακριβώς αυτό που ψάχνετε. Μπορεί επί του παρόντος να μην <πουλάει> ιδιαίτερα, επειδή τα vape shops δεν τα προτείνουν και προτιμούν να κερδίζουν από τις καταναλώσεις αλλά αυτό το κλίμα αλλάζει πλέον. Τα υψηλά επίπεδα νικοτίνης που συνήθως προσφέρονται στα nic salt αποτελούν όμως μειονέκτημα για κάποιον που δεν τα χρειάζεται. Δεν συνιστάται για συσκευές υψηλής ισχύος ή/και sub-ohm.

«Πώς μπορούμε να πάρουμε ικανοποιητικό επίπεδο νικοτίνης από μια μικρή, διακριτική και οικονομική συσκευή ;»

Το άνω δίλλημα είναι μονίμως στα χείλη των φίλων και γνωστών μας όταν προσπαθούμε να τους πείσουμε για τα οφέλη του ατμίσματος. Ας μην ξεχνάμε ότι όταν καπνίζαμε παραδοσιακό τσιγάρο η έννοια μας ήταν να μην ξεχνάμε το πακέτο και τον αναπτήρα μας. Watt, αντιστάσεις, ampere, διαρροές, mg, sub ohm, μπαταρίες, VPG, mod, ατμοποιητές…κλπ. απλά τρομάζουν τον νεοεισερχόμενο στο άτμισμα, ίσως ήρθε ο καιρός τουλάχιστον στα υγρά να βρεθεί μια αξιόλογη φόρμουλα και να εστιάσουμε επιτυχώς στο δάσος.

Πλεονεκτήματα νικοτίνης Αλάτων

Ικανοποίηση : Η χρήση των υγρών με άλατα πλησιάζει κατά πολύ την αίσθηση του καπνίσματος που ψάχνει ο παραδοσιακός καπνιστής.

Ομαλό χτύπημα <smooth> : Ο συχνότερος λόγος που αποτρέπει πολλούς “υποψήφιους” ατμιστές είναι ότι τα υγρά με συμβατική νικοτίνη είναι πολύ “σκληρά” για τον λαιμό. Με μία λέξη η Salt Nic είναι γλυκόπιοτη.

Αναλλοίωτη γεύση :  Πλουσιότερη, γευστικότερη και πιο ευχάριστη εμπειρία.

Οικονομικός εξοπλισμός : Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα φθηνό και διακριτικό pod που βοηθά να πάρουμε ακριβώς τη σωστή ποσότητα νικοτίνης στη σωστή στιγμή.

Μειονεκτήματα νικοτίνης Αλάτων

Υψηλή νικοτίνη : Οι ελαφρύτεροι ατμιστές που μπορούν να ατμίζουν ευχάριστα υγρά νικοτίνης 3-6mg απλά δεν χρειάζονται την <salt nic>, απεναντίας μπορεί να εξαρτηθούν περισσότερο καταναλώνοντας μεγαλύρερες ποσότητες νικοτίνης από όσο χρειάζονται.

Διασκέδαση : Κακά τα ψέματα οι οπαδοί των τεράστιων αρωματικών συννέφων στα <καφέ> απλά δεν είναι εδώ.

Ακριβότερο κόστος?: Οι βάσεις nic salt είναι πιο ακριβές από την κανονική νικοτίνη αλλά πρέπει να συμπεριλάβουμε στο κόστος και την μειωμένη κατανάλωση υγρών.

Και τι στο καλό είναι η <Hybrid>? : Γνωστά και ως άλατα επιτυχίας, τα υγρά με <Hybrid nic> εξισορροπούν καλύτερα τα αποτελέσματα και προσφέρουν βέλτιστη ικανοποίηση σε χαμηλότερη όμως συγκέντρωση νικοτίνης<12mg. Είναι η ιδανική ανάμιξη νικοτίνης στις δύο μορφές: ελεύθερης βάσης και άλατος δίνοντας το επιθυμητό αποτέλεσμα στον καπνιστή για την οριστική απομάκρυνση του από το κάπνισμα. Tο υβριδικό υγρό είναι το μείγμα και των δύο, δηλαδή 50%< salt base> και 50% <free base>, και προσφέρει ένα αξιοσημείωτο χτύπημα στο λαιμό ενώ απολαμβάνετε τις ιδιότητες γρήγορης δράσης των αλάτων. Γενικά έρχονται σε 50/50 VPG και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην πλειοψηφία των ατμοποιητών που ήδη έχουμε αλλά και τύπου pod. Είναι κατάλληλα για άτομα με ευαίσθητη αναπνευστική οδό αλλά και για όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτών είναι ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και σε συσκευές με πολλά watt, κανονικά pods ή οποιαδήποτε κατάλληλη συσκευή ατμίσματος.

AAA… μας μπέρδεψες πάλι : Απλά ας οριοθετήσουμε τις επιλογές μας.

Αν είμαστε ήδη ατμιστές της τάξης 3-6mg νικοτίνης απλά ξεχνάμε την <salt> και <hybrid> και συνεχίζουμε ως έχει με την <free base> που μας ικανοποιεί.

Αν ατμίζουμε σχετικά ψηλά 9-12mg η πρόταση μας είναι η <hybrid> αφού έχουμε άμεσα και υψηλή πρόσληψη νικοτίνης και το χαρακτηριστικό χτύπημα στο λαιμό.

Αν πάλι είμαστε χρόνιοι καπνιστές και θέλουμε να κόψουμε το κανονικό τσιγάρο, μονόδρομος είναι η <salt nic> σε βαθμό 12-20mg με τεράστιο βαθμό επιτυχίας.